Det kommer att hållas ett antal seminarier med vinprovningar under mässan. Observera att det är ett begränsat antal platser till respektive seminarier så boka i tid. Fler seminarier fylls på eftersom och observera att du måste ha en entrébiljett för att delta i ett seminarie.
Följ gärna oss på Instagram @viniumea för senaste nyheter!
Vinlunch Rogers favoriträtter
Dag/Tid: Fredag & Lördag kl.11.30
Pris: 775-875kr
På förra årets vinmässa gick lunchen i tema Hannas favoritviner och detta år får kökschefen Roger Martti ta största platsen med att visa upp sina favoriträtter. Som vanligt så serveras matchande viner som Hanna valt ut men under denna lunch är det maten som får stå på första plats!
I biljetten ingår entré till vinmässan, garderob, provningsglas och mässkatalog
Kaliforniens Central Coast
Dag/Tid: Fredag kl.16.00, Lördag kl.15.00
Pris: 250kr
Området mellan San Francisco och Santa Barbara kallas för Central Coast och här hittar vi flera av de mest dynamiska vindistrikten i Kalifornien. Inland Valleys i öst är känd för några av Kaliforniens allra äldsta vingårdar, planterade så tidigt som på 1800-talet. Närmast Stilla havet hittar vi svala vingårdar med fokus på Pinot Noir och Chardonnay och länger öst, inåt landet flyttas fokus mot mer värmetåliga druvsorter som Viognier, Syrah, Petite Sirah och Zinfandel. Lasse Solum tar er med på en resa genom områdets vindistrikt och viner och delar med sig av fakta och kunskap om en av Kaliforniens mest spännande regioner just nu.
Vi provar sex viner, från Clarksburg i norr till Santa Barbara i söder. Lasse Solum jobbar som VD på vinimportfirman Divine AB och har många år i vinbranschen bakom sig, både som chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm och som studierektor på Restaurangakademiens Sommelierutbildning.
N4 Wine & Spirits AB
Dag/Tid: Fredag kl.16.00, Lördag kl.15.00
Pris: 250kr
Slovenien är ett framstående vinland i Centraleuropa, indelat i tre huvudsakliga regioner: Primorska, Podravje och Posavje. Här odlas både inhemska druvor som Zelen och Pinela samt internationella druvsorter som Rebula, Malvazia, Barbera och Merlot. Vinproduktionen kombinerar tradition med innovation. Regionen Primorska, med distrikten Goriška Brda och Vipavadalen, är känd för såväl sina vita och röda viner, men också framför allt, de orangea, medan Podravje, särskilt Styria, är känt för sina friska vita viner. Fia Gulliksson från Nordique 4, kommer att guida er genom distrikten Goriška Brda, Vipavadalen och Styria och ni kommer att få prova sex viner från några av distriktens topproducenter.
Fia Gulliksson, som 2016 blev utnämnd till hedersdoktor vid Mittuniversitet för hennes arbete med en rad hållbara varumärken som satt Jämtland på kartan, ”Östersund – Creative City of Gastronomy” i UNESCOs nätverk, Jazzköket, Gastronomy JH och Brunkullans Te. Fia som också har varit programledare i matprogrammet ”Meny” i Sveriges Radios P 1 är en av Sveriges främsta gastronomer med genuin passion för den hållbara, cirkulära gastronomin. Hennes kreativa entreprenörskap har tagit henne världen över och Slovenien har genom åren blivit lite av hennes vurm. Välkomna att följa med när hon delar med sig av sin djupa kunskap om Sloveniens vinvärld och det fantastiska hantverket och människorna bakom vinerna!”
Visonery Wines: Sinnenas samspel med vin
Dag/Tid: Fredag kl.15.30, Lördag kl.14.30
Pris: 250kr
Visst är det rätt stor skillnad på att dricka samma rosévin i Provence på försommaren, jämfört med när man befinner sig i ett höstigt och kallt Umeå? Hur kommer det sig egentligen? Den slutgiltiga måltidsupplevelsen är en kombination av alla sinnesintryck – inte bara doft och smak, även det man ser, hör och känner spelar in i större utsträckning än de flesta tror. Under denna provning kommer du få lära dig mer om hur ljud, visuella intryck och storytelling påverkar upplevelsen av mat och dryck – och hur du själv kan tillämpa dem.
Vinum alpes – Österrike – Från Norr till Söder
Dag/Tid: Fredag kl.17.30, kl. Lördag 15.30
Pris: 250kr
Simon Gustafsson importerar alpviner, mestadels från Schweiz och Österrike, genom sitt Umeå-baserade företag Vinum Alpes. Att han vurmar särskilt för just alperna och dess viner kommer genom att han många år bott och arbetat med vin i just dessa länder. Till Österrike reser han flera gånger per år för att träffa vinmakare och prova nya viner, vilket har lett till att han nu jobbar med några av Österrikes mest spännande producenter.
Lär dig grunderna i vinprovning tillsammans med The Wine Hub
Dag/Tid: Fredag 15.00, Lördag 14.00
Pris: 250kr
I vinets värld finns det en djungel av smaker, känslor och upplevelser som ibland kan kännas övermäktiga. Denna provning ger dig verktygen att navigera med säkerhet bland vinets nyanser. The Wine Hub, den ledande vinutbildaren i Sverige, guidar dig genom en lärorik upplevelse där vi tillsammans provar fyra viner med olika karaktärer. Du kommer att lära dig grunderna i vinprovning och upptäcka varför en djupare kunskap förhöjer njutningen av varje glas.
Fantastiska vinlandet Sverige
Dag/Tid: Fredag 17.00, Lördag 16.00
Pris: 250kr
De svenska vinerna har senaste åren vuxit på sig och idag kan vi stolt säga att vårt land är på väg att bli ett starkt vinland. De svenska vinmakarna och vingårdarna erbjuder spännande viner med fokus på kvalité och miljömedvetenhet. Under ledning av Alice Dahlgren från The Wine Hub provar vi tillsammans fyra svenska viner och lära oss om PIWI-druvor, Sveriges vinodlingar och vilken framtid våra svenska viner har på världsmarknaden.
Norrländsk Choklad & likörprovning
Dag/Tid: Fredag: kl.16.30, Lördag kl.16.30
Pris: 250kr
Nordic Chocolate & Svenska Skogsdrycker
Två lokala mathantverkare guidar er genom en innovativ provning där vi avnjuter choklad och likör som båda är smaksatta med norrländska bär och växter. Mycket skratt varvas med spännande smaker där vi samtidigt lär oss om hållbar choklad- och dryckesproduktion.
Allergier
Chokladen är vegansk och FRI FRÅN: Soja, mjölk, gluten, nöt
Detta ingår i choklad&vinprovning:
5 st chokladsorter
3 likörer
Om Svenska Skogsdrycker
Erik Rosenbaum, doktor i fysikalisk kemi, övergick från att tillverka syntetisk diamant till att jäsa norrländska skogsbär och framställer nu hantverksmässiga viner och spritdrycker av hög kvalitet med den norrländska skogen som smaksättare.
Om Nordic Chocolate
Jenny Berg ”ChokladJenny” startade 2013 Norrlands första chokladfabrik i Umeå. Här tillverkas internationellt prisbelönt, ekologisk bean -to -bar choklad med stort fokus på hållbarhet i alla led.
The wine hub – Speed Tastings – 20min – 2 viner
Dag/Tid:
Fredag:
14.30 Utforska bubbelvärlden!
16.30 Italien vs. Spanien
18.30 Utforska bubbelvärlden!
19.30 Italien vs. Spanien
Lördag:
12.30 Utforska bubbelvärlden!
13.30 Italien vs. Spanien
15.30 Utforska bubbelvärlden!
17.30 Italien vs. Spanien
Pris: – 120kr
Utforska bubbelvärlden!
Dyk ned i det mousserande vinets värld och lär dig att kombinera mousserande med mat. Under 20 minuter jämför vi två bubbliga viner, du får lär dig skillnaderna mellan dem och vad de passar till.
Italien vs. Spanien
Giganternas kamp Italien mot Spanien! Kom och prova två viner från respektive land och lär dig vad som skiljer dem åt. Vilket lands viner gillar du mest? Kom in, prova, utmana din smak och kanske hitta en ny favorit?
Bland hus och odlare – följ med på ett besök i Champagne
Dag/Tid: Fredag, kl. 15.30, Lördag kl.15.30
Pris: – 350kr
Champagne förknippas med lyx och flärd och är även en region där hantverket med att tillverka mousserande vin har förfinats till det yttersta. I denna provning bjuder de små importörerna Perpetuelle och Conveija på en kollektion av olika champagner med vitt skilda karaktärer. I Champagne finns över 350 producenter som klassas som hus och mer än 15 000 odlare där många gör champagne under eget namn, många med mycket personlig smakprofil. Provningen kommer att visa på olika stilar, från huschampagne till mindre odlare. Vi kommer att prova cuvéer, det vill säga blandningar, såväl som druvrena champagner av de tre druvor som används. Provningen kommer att visa på den spännvidd och bredd som vinet champagne och regionen Champagne kan uppvisa. I provningen ingår champagner från de Venoge, Lilbert-Fils, Bergeronneau-Marion, Bernard Tornay och Liébart-Régnier.
Korken ur flaskan i Apulien, smaka på hur en bok om vin blir till
Dag/Tid: Fredag: kl. 16.30, Lördag kl. 16.30
Pris: – 250kr
Italien är världens största vinproducent. Apulien, den italienska klacken, är en av de största vinproducerande regionerna i Italien med nära 20% av den totala italienska produktionen.
Vinprovning med Ben Morris- vinmakare på Gardo & Morris, Nya Zeeland
Dag/Tid: Fredag kl.18.00, Lördag kl.17.00
Pris: – 300kr
Producent med smak av Nya Zeeland
Vinproducenten – Gardo & Morris – ligger i Nya Zeeland och har som mål att skapa enastående “single vineyard” viner med druvor från Nya Zeelands bästa vinregioner. Gardo morris wines drivs av Benjamin Morris och hans fru Frida Gårdö Morris. De har sin bas i Sverige, men tillbringar månader varje år på deras vingård i Nya Zeeland. Man har ett milt och naturligt förhållningssätt till vinmakning och vi försöker använda så lite besprutning som möjligt för sina icke-ekologiska viner.
Vi är ett litet familjeägt Nya Zeeländskt/Svenskt vinföretag som drivs från både Sverige och Nya Zeeland. Vi – Ben Morris (vinmakare) och Frida Gårdö Morris – producerar våra viner i Nya Zeeland och säljer dem i Sverige via Terrific Wines. Vår egen vinproduktion – Gardo & Morris – ligger i Nya Zeeland och vårt mål är att skapa enastående “single vineyard” viner med druvor från Nya Zeelands bästa vinregioner. Våra viner är gjorda för att passa till mat och de återspeglar klimatet, jordmånen och vingårdens läge samt druvsort. Genom att arbeta med små vingårdar har vi möjlighet att plocka de allra bästa druvorna.
Italienska viner & smaker
Dag/Tid: Fredag kl. 18.00 Balder, Lördag kl. 17.00 Balder
Pris: – 250kr
Säg Italien och det vattnas i munnen på alla mat- och vinälskare. Vi kommer att göra en rundresa i mellersta- och norra Italien. Vi provar 6 viner, ett mousserande, ett vitt, ett rosé, två röda och sött som serveras tillsammans med matchande tilltugg. Det här blir en lättsam och lustfylld provning med fokus på fantastiska kombinationer, på köpet får du nyvunnen kunskap.
Eriks favoriter
Dag/Tid: Lördag kl. 12.30 Balder
Pris: – 250kr
Eriks favoriter är en lustfylld provning som ursprungsmässigt skulle kunna vara svår att definiera beroende på att den omfattar två superkontinenter, tre kontinenter, fyra världsdelar och sex länder. Det som är lätt att definiera är att det är sex fantastiska viner vi skall prova tillsammans med goda tilltugg. Vi provar ett mousserande, två vita och tre röda, ja det blir en provning rakt från hjärtat med fokus på hållbarhet och ursprung. Mer får Ni inte veta, resten tar vi på plats.
Välkommen till en exklusiv
vinprovning med Barone Ricasoli – Italiens äldsta vinproducent!
Dag/Tid: Lördag kl. 16.00 Loke
Pris: – 250kr
Följ med oss på en oförglömlig resa till Toscanas hjärta och upplev smakrik historia i varje glas. Barone Ricasoli, med över 900 års erfarenhet och historik, bjuder in till en provning där du får njuta av deras mest utmärkande viner, direkt från Toscanas böljande kullar och slottet Castello di Brolio i Chianti.
Under ledning av Gastrovins Kent Hammarsten får du provsmaka några av Ricasolis mest hyllande viner. Du får höra om vingårdens fascinerande historia, passionen för ursprunget och dess terroir, samt hur de skapar smakupplevelser i världsklass. Visste du t ex att det var den tidigare italienska premiärministern Bettino Ricasoli som på 1800-talet låg bakom införandet av klassificeringen Chianti Classico?
Oavsett om du är vinälskare, nyfiken på italienska viner eller bara söker en spännande upplevelse, är detta en chans att upptäcka nya favoriter och fördjupa dina kunskaper. Antalet platser är begränsat så säkra din plats och gör dig redo för en provning med de bästa vinerna från den äldsta och kanske mest erkända vinproducenten.
Skål för en smakupplevelse utöver det vanliga!
Vinsmart pressenterar:
Höstens bästa mat- och vinkombinationer
Så fixar du till goda kombinationer till höstens alla middagar både till vardag och fest. Vi kommer att prova fyra olika viner och lära oss hur de olika grundsmakerna påverka vinet och upplevelsen.
Fre 15.00
Fre 16.15
Fre 17.30
Lör 13.30
Lör 16.00
Ost och Vin i kombination
Fixa bästa mixen mellan vinet i glaset och din ostbricka, det låter kanske enkelt men här finns en del smakfällor som vi kommer lära oss att undvika. Vi kommer att prova fyra riktigt bra viner som passar perfekt i höstmyset när ostbrickan dukas fram.
Fre 18.45
Lör 14.45
Lör 17.15
Pris: – 180kr